Tokyo Haneda Havalimanı’na yaklaşan ANA’ya ait Boeing 767-381ER ile Japonya Sivil Havacılık Bürosu tarafından kullanılan Cessna 525C, havada tehlikeli yakınlaşma yaşadı. NH968 sefer sayılı uçuş sırasında Boeing 767’nin Trafik Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS) devreye girdi.
Cessna Boeing 767’nin Önünden Geçti
ADS-B kayıtlarına dayanan ilk verilere göre Cessna 525C, Boeing 767’nin önünden geçerken iki uçak arasındaki mesafe yaklaşık 0,7 deniz miline kadar indi. TCAS’ın hangi seviyede ikaz ürettiği ve pilotlara kaçınma manevrası talimatı verip vermediği açıklanmadı.
Havacılıkta TCAS, çevredeki transponder donanımlı uçakları izleyerek muhtemel trafik çatışmalarında pilotlara trafik ikazı veya dikey kaçınma komutu sağlıyor. Sistem, hava trafik kontrolünden bağımsız çalışan son emniyet katmanlarından biri olarak kabul ediliyor.
Japonya Olayı İncelemeye Aldı
Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı, “Olay soruşturuluyor” açıklamasını yaptı. İncelemede uçakların kesin konumları, irtifaları, hava trafik kontrol talimatları, pilotların telsiz görüşmeleri ve TCAS kayıtları değerlendirilecek.
Her iki uçağın da uçuşunu sürdürdüğü olayda kaza veya hasar bildirilmedi. Soruşturma, Haneda çevresindeki hava sahasında ayırma standartlarının nasıl azaldığını ve TCAS’ın devreye girmesine yol açan trafik akışını ortaya koyacak.
