İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik başlattığı hava operasyonlarında üçüncü güne girilirken, bölgedeki askeri hareketlilik genişlemeye devam ediyor. Operasyonun teknik safhasına ilişkin en dikkat çekici açıklama ise ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) geldi.
CENTCOM: “3 Adet F-15 Dost Ateşiyle Düştü”
Saldırıların üçüncü gününde İran kanadı, hava sahasına giren ABD aidiyetli savaş uçaklarını hava savunma sistemleriyle düşürdüğünü iddia etti. Ancak CENTCOM tarafından yapılan resmi açıklamada, operasyonel süreçte 3 adet F-15 tipi savaş uçağının “dost ateşi” (friendly fire) neticesinde düştüğü bilgisi paylaşıldı. Olayın teknik detayları ve angajman hatasının kaynağına ilişkin incelemelerin sürdüğü belirtiliyor.
Bölgesel Hava Sahası Hareketliliği ve İngiltere’nin Rolü
Çatışmaların Lübnan cephesine sıçramasıyla birlikte havacılık güvenliği ve askeri trafik stratejileri de değişti. Hizbullah’ın Hayfa yakınlarındaki bir hava savunma üssünü hedef alması üzerine İsrail, bölgedeki hava operasyonlarını yoğunlaştırdı.
Operasyonun lojistik boyutuyla ilgili bir diğer kritik gelişme ise Birleşik Krallık cephesinde yaşandı. Başbakan Starmer, ABD’nin İran’daki stratejik hedefleri ve füze depolarını vurmak amacıyla İngiliz askeri üslerini kullanma talebinin onaylandığını duyurdu. Bu durum, bölgedeki koalisyon uçuşlarının operasyonel menzilini ve yoğunluğunu artıracak bir hamle olarak değerlendiriliyor.
