Avrupa Havalimanları Konseyi (ACI EUROPE), 23 Haziran 2026 tarihinde Prag’da düzenlenen 36. Yıllık Kongre ve Genel Kurul toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. ACI EUROPE Başkanı ve Fraport CEO’su Stefan Schulte, Avrupa Komisyonu’ndan havacılık sektörünün rekabet gücünü yeniden tesis edecek kapsamlı bir Havacılık Stratejisi talep etti.
EES’in Etkinliğine İlişkin Kaygılar
Schulte’nin özellikle durduğu konu, Schengen Giriş-Çıkış Sistemi’nin (EES) uygulamadaki etkinliğine ilişkin soru işaretleri oldu. EES’in Mayıs 2025’te devreye girmesinin ardından Avrupa’nın büyük havalimanlarında sınır kontrollerinde yoğun kuyruklar ve aksaklıklar yaşandığı bildirilmektedir.

Schulte, Avrupa Komisyonu Ulaşım Genel Müdürü Magda Kopczyńska ile gerçekleştirilen oturumda EES’in uygulamadaki etkinliğine ilişkin kaygılarını dile getirdi. Zirve trafiğinde yolcuların uzun süreler beklediğini, önümüzdeki haftalarda trafik artışıyla birlikte durumun zorlaşabileceğini ifade etti. AB İçişler Bakanlarının sistemin mevcut durumunu daha gerçekçi bir perspektiften değerlendirmesi gerektiğini belirten Schulte, sınır kontrol otoritelerine gerektiğinde EES’i askıya alabilme esnekliğinin tanınmasını önerdi.
Rekabet Gücü Artık Gündem Dışı Tutulamaz
Schulte’nin kongredeki genel değerlendirmesi şu yönde şekillendi: Son on yılda AB politikaları havacılığın olumsuz dışsallıklarına odaklanırken sektörün ekonomik ve stratejik değeri yeterince ele alınamadı. Hava bağlantısının Tek Pazar’ı, turizmi, yatırımları ve istihdamı desteklediğini hatırlatan Schulte, Avrupa Komisyonu’nun hazırlayacağı stratejinin bu dengeyi yeniden kurması gerektiğini vurguladı.
